bug-grub
[Top][All Lists]
Advanced

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[bug #65389] GRUB 2.12 General Protection Exception


From: Ian Ormshaw
Subject: [bug #65389] GRUB 2.12 General Protection Exception
Date: Fri, 1 Mar 2024 09:00:54 -0500 (EST)

URL:
  <https://savannah.gnu.org/bugs/?65389>

                 Summary: GRUB 2.12  General Protection Exception
                   Group: GNU GRUB
               Submitter: ormshaw
               Submitted: Fri 01 Mar 2024 02:00:54 PM UTC
                Category: Booting
                Severity: Major
                Priority: 5 - Normal
              Item Group: Hardware-specific
                  Status: None
                 Privacy: Public
             Assigned to: None
         Originator Name: 
        Originator Email: 
             Open/Closed: Open
                 Release: other
                 Release: 
         Discussion Lock: Any
         Reproducibility: Every Time
         Planned Release: None


    _______________________________________________________

Follow-up Comments:


-------------------------------------------------------
Date: Fri 01 Mar 2024 02:00:54 PM UTC By: Ian Ormshaw <ormshaw>
I have built grub 2.12 for x86_64 from source and build in the following
modules:

all_video
bli
boot
btrfs
disk
echo
efi_gop efi_uga efinet efitextmode efifwsetup
ext2 fat
gfxmenu gfxterm gfxterm_menu
gzio
halt
help
linux
loadenv
ls lsefi lsefimmap lsefisystab lsmmap
memtools
minicmd
net
normal
part_gpt
probe
progress
read
reboot
relocator
search search_fs_uuid
serial terminal terminfo
test
usb usb_keyboard usbms
videoinfo
xfs
zstd

I have successfully booted a number of systems using the produced executable. 
However, on a Dell Precision 5820 system I receive the following error (once
the root file sysyem has been loaded.  

 Booting `AMST Linux Recovery'

!!!! X64 Exception Type - 0D(#GP - General Protection)  CPU Apic ID - 00000010
!!!![ rootfs.cpio.zst  133.31MiB  100%  18.87MiB/s ]
ExceptionData - 0000000000000000
RIP  - 00000000480CCCB8, CS  - 0000000000000038, RFLAGS - 0000000000210246
RAX  - 2256225697429742, RCX - 2256225697429742, RDX - 0000000000000002
RBX  - 0000000000000000, RSP - 000000004E8E9190, RBP - 000000004B1FA518
RSI  - 0000000000000000, RDI - 0000000000000100
R8   - 0000000000000000, R9  - 0000000000000008, R10 - 000000000000FFFF
R11  - 000000004AA147C0, R12 - 0000000000001301, R13 - 00000000017240C0
R14  - 000000004E8E93D0, R15 - 000000004E8E93B0
DS   - 0000000000000030, ES  - 0000000000000030, FS  - 0000000000000030
GS   - 0000000000000030, SS  - 0000000000000030
CR0  - 0000000080000013, CR2 - 0000000000000000, CR3 - 000000004E764000
CR4  - 0000000000000668, CR8 - 0000000000000000
DR0  - 0000000000000000, DR1 - 0000000000000000, DR2 - 0000000000000000
DR3  - 0000000000000000, DR6 - 00000000FFFF0FF0, DR7 - 0000000000000400
GDTR - 000000004AD2C320 0000000000000047, LDTR - 0000000000000000
IDTR - 000000004AD3B018 0000000000000FFF,   TR - 0000000000000000
FXSAVE_STATE - 000000004E8E8DF0
!!!! Can't find image information. !!!!
This error only occurs when a particular ethernet card is installed in the
system.  The ethernet card is reporter as follows:

# lspci -s 0000:02:00.0 -nn  -qq  -mm -vvv
Slot:   02:00.0
Class:  Ethernet controller [0200]
Vendor: Intel Corporation [8086]
Device: I210 Gigabit Network Connection [1533]
SVendor:        Intel Corporation [8086]
SDevice:        Ethernet Server Adapter I210-T1 [0001]
Rev:    03
ProgIf: 00
NUMANode:       0

Removing this ethernet card allows the system to boot normally.

This NIC appears to have a PXE option rom on is, which I cannot disable.  I
don't know if this is related to the problem, but I do not see this problem
with other Ethernet cards.








    _______________________________________________________

Reply to this item at:

  <https://savannah.gnu.org/bugs/?65389>

_______________________________________________
Message sent via Savannah
https://savannah.gnu.org/




reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]